Organic și avangardist, cu inspirații naturaliste și concepte ample, emițător al feminității și caracterizat de sustenabilitate –acesta este stilul Van Herpen.

Iris Van Herpen, designer cu origini olandeze, este deținătoarea unei viziuni trepidante. O singură privire redirecționată asupra creațiilor ei și simți cum viața ți se întrepătrunde cu o altă dimensiune- o dimensiune 3D unde fragilitatea nu se află în opoziție cu vădita îndrăzneală dată de notele avangardiste, ci este evidențiată sublim; unde formele divine amplifică senzațiile; unde toată natura și sensibilitatea feminină se concentrează, însumându-și forțele și astfel reușind să întruchipeze ideea de renaștere. În fond, un deliciu al conceptului haute couture.

Ferventă în ceea ce privește noutatea, urmărește să transpună elemente ce țin de artă, natură, existență umană etc. în produsele imaginației proprii.

Hrănindu-se cu artă încă de mic copil, Iris a explorat din plin acest univers nemărginit, găsindu-și în cele din urmă cel mai avantajos mijloc de exprimare în domeniul creației vestimentare.
Dintr-o elevă practicantă a ascensiunii pe drumul dezvoltării abilităților, cu experiența de intern dobândită între timp la Alexander McQueen și Claudy Jongstra (plus studiile realizate la Artez Institute of the Arts Arnhem), mai târziu, în jurul anului 2007, avea să devină titulara propriei mărci.

Încă de la început s-a remarcat prin ingeniozitate- în cadrul primei colecții a utilizat corpurile metalice a 700 de umbrele ca punct central. Ferventă în ceea ce privește noutatea, urmărește să transpună elemente ce țin de artă, natură, existență umană etc. în produsele imaginației proprii.

Tot acest proces al creației este dus la bun sfârșit cu ajutorul printării 3D, tehnologie apărută în jurul anului 1980 și inițial folosită pentru realizarea prototipurilor unor diverse produse. Aceasra cuprinde trei etape: scanarea, proiectarea și, în cele din urmă, imprimarea. În vederea scanării, aparatul respectiv crează o reprezentare în format digital constituită din puncte, mai târziu transferată într-un alt program ce stochează formele. Etapa cea mai relevantă e, desigur, imprimarea- multiple straturi dintr-un anumit material sunt suprapuse pentru a ajunge la rezultatul dorit. Întreaga producție nu se rezumă doar la tehnologie și astfel, după ce materialul este printat, asamblarea este făcută manual și creația ajunge la stadiul de finit.
Recunosc, oricât aș încerca să depictez măiestria operelor, mă găsesc în imposibilitate. De ce? Acestea vorbesc de la sine și transmit emoții pe care eu, posibil, nu le pot percepe sau mă aflu într-o etapă intermediară în încercarea de a le desluși. Ce îmi doresc, însă, e ca fiecare să-și ofere bucuria și luxul vizual ca rezultat al studierii acestora. Bref, experiența Van Herpen e de neratat.
Be First to Comment