Press "Enter" to skip to content

#artadevazut: Universul vanilat al lui Constantin Piliuță

Cine demoniza social media nu a cunoscut oameni care descoperă artiști faini pe net. La fel ca pe Geta Brătescu, pe Constantin Piliuță l-am descoperit tot pe Instagram, acum vreo doi ani, nu mai știu exact în ce context.

Sursă: Pinterest

Am simțit din primele momente un gust vanilat. Nu aș știi să explic exact de ce, dar asta m-a făcut să dau și titlul articolului. Probabil cromatica lucrărilor mele preferate m-a făcut să-l îndrăgesc atât de tare.

Sursă: Pinterest

Mi se pare un mix seducător între simplitatea unei viziuni rurale și rafinamentul parizian. Nu știu dacă pot descrie mai bine de atât sentimentul pe care mi-l dau multe dintre lucrările sale.

Îți oferă uneori senzația că desenează în joacă, cu cea mai mare nonșalanță, aproape ca a unui copil când descoperă magia liniilor pe hârtie. În același timp, nuanțele alese și compoziția te fac să înțelegi că toate lucrările sale sunt atinse cu un praf delicat de rafinament. Te inspiră, te face să respiri diferit, totul către un calm pe care nu multe opere de artă reușesc să ți-l ofere. Probabil că asta era starea cu care își încărca lucrările.

Sursă: Pinterest

Pare că tot ceea ce pune pe foaie vine dintr-un univers meditativ, ușor pastelat, iar acolo unde pastelurile nu sunt prezente, pare că nuanțele fac parte dintr-o comunitate strânsă, bazată pe dragoste necondiționată.

Îmi place enorm faptul că nu își dorește să te șocheze într-un mod violent, nici chiar în cele mai amuzante sau ciudățele desene.

Te cucerește cu un ușor bun simț cu care îți transmite ceea ce a dorit să transmită fără să te forțeze SĂ VEZI și SĂ SIMȚI.

Sursă: Pinterest

S-a născut la Botoșani, în 1929 și a plecat către alte lumi în 2003. Știu, informațiile de bază se găsesc pe peste tot pe internet, dar aș vrea să strecor de fiecare dată și câteva dintre ele pentru a putea contura un univers mai clar al artistului, de a ne da seama de vârsta sa, de perioada în care a creat și dacă mai este sau nu în viață.

A studiat la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București (1945 – 1949), sub îndrumarea lui Alexandru Ciucurencu.

Sursă: Pinterest

O să enumăr acum, pe final, câteva dintre premiile pe care le-a primit de-a lungul carierei sale:

  • Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, 1967
  • Ordinul Meritul Cultural 
  • Premiul Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă, 1971
  • Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române, 1974
Sursă: Pinterest

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2022 Jurnalul de sâmbătă