De curând am luat parte la un eveniment din cadrul proiectului Sărbători fără culori, organizat în cadrul Galateca. Cu această ocazie am luat legătura cu Andreea Sandu, fondatoarea galeriei, și am rugat-o să ne povestească despre activitatea din timpul pandemiei.

Galeria Galateca s-a născut din dorința și nevoia de a crea un spațiu viu, versatil, multifuncțional dedicat artei contemporane și designului, ideal pentru proiecte culturale interdisciplinare. Este prima galerie privată din București cu un program multimedia național și internațional, cu un mix dinamic de concepte expoziționale, promovând artiști din toate generațiile, artiști români și străini, dar și proiecte curatoriale inovatoare. A fost integrat și un concept de galerie-magazin dedicată designului și comercializării obiectelor de artă complementare expozițiilor, denumit NeoGalateca.
Încă de la deschidere, Andreea Sandu, fondatoarea și coordonatoarea galeriei, a gândit-o ca pe o platformă culturală, un nucleu care să coaguleze oameni și idei din diverse zone creative, cu zeci de colaborări și parteneri din mediul privat și din muzee, galerii, universități, teatre…

Trei componente stau la baza activității: expoziții şi proiecte curatoriale de artă și design contemporan, evenimente corporate și proiecte culturale care excedă spaţiul galeriei şi dezvoltarea NeoGalateca, ca portofoliu și online (neogalateca.ro).
De mai bine de opt ani, Galateca scrie cu multă originalitate și coerență o poveste despre arta contemporană, producând sau găzduind zeci de proiecte expoziționale și evenimente într-un mod consecvent, dar și dezvoltând permanent direcții noi pentru a se adapta.
Astfel, în 2020, când realitatea așa cum o știam noi s-a schimbat într-o clipă, echipa galeriei s-a mobilizat și împreună cu Anca Boeriu, au creat un nou proiect online, în concordanță cu momentul și condițiile restrictive, #contactlessartwall. Acesta s-a desfășurat online, timp de două luni, cumulând peste 200 de artiști, cu activități și discursuri despre și cu arta contemporană în perioada pandemiei, un experiment generator de interacțiune, ulterior transformându-se în platforma online de susținere a artei contemporane, cu sute de mii de vizualizări. A fost creată și o secțiune dedicată conținutului generat și documentat: video, artist talks, prezentări filmate etc., o arhivă documentară perpetuă, dar și un sistem de burse pentru tinerii artiști.
Apoi, in iunie 2020, când spațiul s-a redeschis pentru public, a creat un nou proiect inovator, Inside/Outside, un concept expozițional care propune cinci spații de artă complementare pentru cinci dintre vitrinele galeriei Galateca, creat în contextul condițiilor actuale de distanțare socială, adaptat și gândit până la finalul acestei perioade. Fiecare concept este dezvoltat în colaborare cu diferiți parteneri, precum Neo Art România, Centrul Cultural Expo Arte sau Teatrelli, expunând până în prezent peste 30 artiști vizuali, scenografi sau arhitecți.
Pentru că ne afăm într-o săptămână marcată de creația lui Brâncuși, menționăm programul Măiastra, inițiat de Galateca în 2013, care a generat o serie de zeci de proiecte expoziționale de artă și design, evenimente și performance-uri, colecții de design inspirate de simbolistica Păsării Măiastra, ie, simboluri ancestrale, inspirație din tradiție și rădăcini aduse în contemporaneitate, anual, în luna iunie, lansând un nou eveniment.
Din seria de proiecte anuale, menționăm și Arta la intrare, aflată la a patra ediție, Neo Studio, aflat în al șaselea an, în parteneriat cu Asociația culturală Neo Art România, dar și proiecte noi precum What’s Next, care reunește artiști din tânăra generație și are ca scop susținerea creației în arta vizuală, printr-un sistem de burse sustenabil, creat prin redirecționarea unei părți din veniturile generate de vânzarea lucrărilor expuse: https://neogalateca.ro/collections/what-s-next.

Foarte bine apreciat de public este și cel mai recent proiect, a cărui prime părți tocmai am încheiat-o: Sărbători fără culori, un flashback al momentelor pe care le-am trăit și simțit împreună în 2020. O invitație la introspecție, o întoarcere la valori și rădăcini. Un proiect realizat de Versus Visual Project în colaborare cu Raluca Radu, inspirat de conceptul Andreei Ștefania Velicoiu și văzut prin lentilele fotografice ale lui Vlad Dumitru Munteanu și Ștefan Marinescu.
Pe 18 februarie s-a lansat a opta ediția a salonului de artă și design Primavera, cu tema ecologiei și sustenabilității, care poate fi vizitată până pe 14 martie și în cadrul căreia pot fi achiziționate cadouri speciale, obiecte și lucrări ale unor artiști care pornesc în creația lor de la reciclare sau integrarea unor materiale nepoluante sau au un manifest privind mediul înconjurător.

Andreea Sandu ne spune că anul acesta Galateca își va continua proiectele în consecvența cu care și-a obișnuit publicul, reinventându-și în spiritul său o parte din serviciile creative. În această primăvară va fi inaugurată o nouă componentă de expoziții online inovatoare și un nou tip de eveniment, care facilitează accesul la arta contemporană, schimbând perspective.
Galeria se află în inima Bucureștiului, la parterul BCU, pe CA Rosetti 2-4. Mai multe detalii pot fi găsite pe galateca.ro, cât și pe pagina de Facebook și contul de Instagram.
Be First to Comment